Basketbol

EuroBasket 2015: D grubu

04 Eylül 2015 Cuma 11:26 - Son Güncelleme 04 Eylül 2015 Cuma 11:27

Litvanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Letonya, Ukrayna ve Estonya.

2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda (EuroBasket 2015) D Grubu'nda Litvanya favori olarak gösteriliyor.

Şampiyonanın D Grubu'nda, turnuvanın en tecrübeli takımları arasında bulunan Litvanya'nın liderlik şansı, diğerlerine oranla daha yüksek bulunuyor.

NBA takımlarından Toronto Raptors forması giyen Jonas Valanciunas ve Real Madridli Jonas Maciulis gibi önemli basketbolcuları kadrosunda tutan Litvanya'da Donatas Motiejunas, Darjus Lavrinovic ve Linas Kleiza gibi önemli oyuncuların sakatlıkları nedeniyle takımda yer alamayacak olması ise en önemli sorun olarak öne çıkıyor.

Bu nedenle turnuva boyunca oyuncu rotasyonunda sorun yaşaması beklenen Litvanya'da Arturas Gudaitis ve Domantas Sabonis gibi genç oyuncuların daha fazla süre alması ve maçlardaki performansı önem taşıyor.

Slovenya'da 2 yıl önce düzenlenen şampiyonanın finalinde Fransa'ya kaybederek gümüş madalyaya uzanan Litvanya, geçen yıl İspanya'da düzenlenen FIBA Dünya Kupası'nda bu kez yarı finalde aynı rakibine yenilerek 4. olmuştu.

Avrupa Şampiyonası tarihinde 1937, 1939 ve 2003'te altın madalya elde eden Litvanya, son düzenlenen turnuvanın dışında 1995'te de gümüş, 2007'de ise bronz madalya kazanmıştı.

Litvanya'nın dışında kalan takımlar arasında yakın bir güç dengesi bulunması nedeniyle D Grubu'ndan üst tura çıkacak diğer ekipler arasında sürprizler yaşanması bekleniyor.

- Belçika'da yeni jenerasyon

Grubun iddialı takımları arasında yer alan Belçika, yeni jenerasyonuyla turnuvaya katılıyor.

Takımı uzun yıllardır çalıştıran başantrenör Eddy Casteels ile disiplinli bir takım görüntüsü çizen Belçika, genç oyuncularının yanı sıra Matt Lojeski ve Axel Hervelle gibi yetenekli ve tecrübeli oyuncularla turnuvada üst turlara çıkmayı hedefliyor.

Turnuva tarihindeki en büyük başarısını 1947'de dördüncü olarak gerçekleştiren Belçika, eleme grubunda karşılaştığı Makedonya, Belarus ve Danimarka ile yaptığı 6 maçın 5'inden galip ayrılarak şampiyonada yer almaya hak kazandı.

- Letonya seyircisine güveniyor

Dört ülkenin ortaklaşa düzenleyeceği şampiyonanın ev sahiplerinden Letonya, turnuva tarihinde şampiyonluk sevinci yaşayan en düşük nüfusa sahip ülke olarak dikkati çekiyor.

İsviçre'de 1935'te düzenlenen şampiyonada altın madalyayı ülkesine götüren Letonya, sonraki yıllarda ise istediği başarıları yakalayamadı. Türkiye'de 2001'de düzenlenen şampiyonada çeyrek finale çıkmasının dışında dereceye giremeyen Litvanya, eleme grubunda Romanya, İsveç ve Slovakya ile yaptığı tüm maçlarını kazanarak turnuvaya katılmayı hak etti.

Şampiyonada seyirci desteğini de arkasına alacak Letonya'nın önemli oyuncuları Davis Bertans, Ojars Silins, Janis Berzins sakatlıkları, Kristaps Porzingis ise New York Knicks ile sözleşmesinde yer alan madde gereği forma giyemeyecek.

- Çekler formda

Grubun diğer iddialı takımı Çek Cumhuriyeti ise son dönemde yükselen performansı ile öne çıkıyor.

Genç ve yetenekli oyuncular Fenerbahçe'de forma giyen Jan Vesely ile Barcelonalı Tomas Satoransky arasındaki uyumun yardımıyla maçlarında etkili bir performans sergileyen Çek Cumhuriyeti'nin kadrosunda Lubos Barton, Petr Benda ve Jiri Welsch gibi deneyimli isimler de yer alıyor.

Çekoslovakya'nın dağılmasının ardından kurulan Çek Cumhuriyeti'nin, 4. kez katılacağı Avrupa Şampiyonası'nda henüz önemli bir başarısı bulunmuyor.

- Ukrayna'da iç karışıklıklar basketbolu da etkiledi

Slovenya'da 2013'te düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda 6. olarak turnuva tarihindeki en önemli başarısını gösteren Ukrayna, basketbolda son dönemde gerçekleştirdiği hızlı gelişimi bu turnuvada da göstermek istiyor.

Ülkede yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle 2014-15 sezonunda birçok kulüp iflas ederek liglerden çekilmesine rağmen Ukrayna'da basketbol, federasyon başkanlığı seçimlerinin ardından yeniden çıkışa geçti. Görevden ayrılan ABD'li başantrenör Mike Fratello'nun yerine getirilen Yevgen Murzin yönetiminde formunu koruyan Ukrayna, son şampiyonada yakaladığı başarının üzerine çıkmak için parkeye çıkacak.

- Estonya 14 yıl bekledi

Son olarak 2001'de Türkiye'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası'na katılan Estonya, uzun bir aranın ardından yeniden Avrupa arenasına çıkmanın heyecanını yaşayacak.

Turnuva tarihinde 1937 ve 1939'da elde ettiği 5'inciliğin dışında önemli bir başarısı bulunmayan Estonya, elemelerde Portekiz ve Hollanda'nın önünde yer alarak B Grubu'nu lider tamamladı ve turnuvaya katılma vizesi aldı.

Sıradaki Haber
EuroBasket 2015: C grubu
Yükleniyor lütfen bekleyiniz